ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Antisosyal kişilik bozukluğu, bireylerin sürekli olarak çevrelerindeki diğerlerinin haklarını göz ardı ettiği ve ihlal ettiği yerleşik bir davranış modelini tanımlar.Bozukluk en iyi, daha geniş bir kişilik bozuklukları kategorisi bağlamında anlaşılır . Kişilik bozukluğu, bireyin kültürünün beklentilerinden gözle görülür şekilde sapan, yaygın ve esnek olmayan, ergenlik veya erken yetişkinlikte başlangıcı olan , zamanla stabil olan ve kişisel sıkıntı veya bozulmaya yol açan kalıcı bir kişisel deneyim ve davranış kalıbıdır .
Antisosyal kişilik bozukluğunun semptomları ciddiyete göre değişebilir. Daha korkunç, zararlı veya tehlikeli davranış kalıpları sosyopatik veya psikopatik olarak adlandırılır . İki açıklama arasındaki ayrım konusunda çok tartışmalar oldu. Sosyopati, kişinin vicdanında ciddi şekilde yanlış olan bir şey olarak tanımlanır ; psikopati, başkalarına karşı tam bir vicdan eksikliği olarak nitelendirilir. Bazı uzmanlar, bu belirtiler kümesine sahip insanları, diğerlerinin haklarına göre "taş soğuk" olarak tanımlar. Bu bozukluğun sonuçları hapis, uyuşturucu kullanımı ve alkolizm olabilir .
Bu hastalığa sahip insanlar yüzeyde çekici görünebilir, ancak sorumsuz olmanın yanı sıra sinirli ve saldırgan olmaları muhtemeldir. Çok sayıda somatik şikayetleri olabilir ve belki intihara teşebbüs edebilirler . Manipülatif eğilimlerinden dolayı yalan mı söylüyorlar yoksa doğruyu mu söylüyorlar söylemek zordur .
Antisosyal kişilik bozukluğu tanısı 18 yaşın altındaki bireylere verilmez, ancak 15 yaşından önce bazı davranış bozukluğu semptomlarının öyküsü varsa verilir. Antisosyal kişilik bozukluğu erkeklerde kadınlara göre çok daha yaygındır. En yüksek antisosyal kişilik bozukluğu prevalansı, alkol veya uyuşturucu kullanan veya cezaevlerinde veya diğer adli tıp merkezlerinde bulunan erkeklerde görülmektedir.
Semptomlar
Göre DSM-5 , antisosyal özellikleri kişilik bozukluğu şunlardır:
• Başkalarının fiziksel veya duygusal haklarının ihlali
• İş ve ev yaşamında istikrar eksikliği
• Sinirlilik ve saldırganlık
• Pişmanlık eksikliği
• Tutarlı sorumsuzluk
• Dikkatsizlik, dürtüsellik
• Dolandırıcılık
• Bir çocukluk tanısı (veya bununla uyumlu semptomlar) davranış bozukluğu
Antisosyal kişilik, psikolojik bir değerlendirme ile doğrulanır. Bu ciddi bir tanı olduğundan önce diğer bozukluklar dışlanmalıdır.
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler arasında yaygın olan alkol ve uyuşturucu kullanımı, bozukluğun semptomlarını şiddetlendirebilir. Ne zaman madde bağımlılığı ve antisosyal kişilik bozukluğu bir arada, tedavi daha her ikisi için karmaşıktır.
<
© 2020 Copyright NEVZAT ASLAN - Created by SRVTYLMZ