BAĞIMLI KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Bağımlı kişilik bozukluğuna sahip birey, başkalarına aşırı güvenerek belirginleşen bir muhtaçlıktan muzdariptir. Duygusal ve fiziksel ihtiyaçları en yakındaki insanlara bağlıdır. Bağımlı kişilik bozukluğu , boyun eğici ve sıkı sıkıya bağlı davranışlara ve ayrılık korkusuna yol açan yaygın ve aşırı bakılması gereken bir ihtiyaç olarak tanımlanır. Bu kalıp, erken yetişkinlikte başlar ve çeşitli bağlamlarda mevcuttur. Bağımlı ve itaatkâr davranışlar, bakım vermeyi ortaya çıkarmak için tasarlanmıştır ve başkalarının yardımı olmadan yeterince işlev yapamayacağına dair bir benlik algısından kaynaklanır.

Bağımlı kişilik bozukluğu olan bireyler, başkalarından aşırı bir tavsiye ve güven duymadan günlük kararlar vermede (hangi kıyafetleri giyecekleri gibi) büyük zorluk yaşarlar. Bu bireyler pasif olma eğilimindedir ve diğer insanların (normalde başka bir kişinin) inisiyatif almasına ve hayatlarının çoğu ana alanı için sorumluluk almasına izin verir. Bu bozukluğa sahip yetişkinler, nerede yaşayacaklarına, ne tür bir işe sahip olmaları gerektiğine ve hangi insanlarla arkadaş olacaklarına genellikle bir ebeveyne veya eşe bağlıdır. Bu bozukluğa sahip ergenler, bir ebeveynin kıyafetleri giyeceklerine, kiminle ilişki kurmaları gerektiğine, boş zamanlarını nasıl geçireceklerine ve hangi okula veya koleje gideceklerine karar vermesine izin verebilir.

Sorumluluğun devredilmesi genellikle uygun taleplerin (örneğin çocukların, yaşlıların ve engelli kişilerin özel ihtiyaçları) ötesindedir. Bu bireyler destek ve onay ararlar ve bu nedenle özellikle bağımlı oldukları kişilerle görüş veya anlaşmazlık ifade edemezler. Bu bireyler, rehberlik için aradıkları kişilerin yardımını kaybetme riskinden ziyade, yanlış olduğunu düşündükleri şeylere katılacakları için tek başlarına çalışamayacaklarını hissederler. Bu bozukluğa sahip bireyler, projeleri başlatmakta veya bağımsız olarak çalışmakta zorlanırlar.

 

Başkalarından beslenmek ve destek almak için aşırı yollara gidebilirler, hatta bu tür davranışlar ihtiyaç duydukları bakımı getirecekse, hoş olmayan görevler için gönüllü olma noktasına kadar gidebilirler. Bu bozukluğa sahip bireyler, kendilerine bakamama konusundaki abartılı korkularından dolayı, yalnızken kendilerini rahatsız veya çaresiz hissederler. Yakın bir ilişki sona erdiğinde (bir sevgili ile ayrılma veya bir bakıcının ölümü gibi), bağımlı kişilik bozukluğu olan bireyler ihtiyaç duydukları bakımı ve desteği sağlamak için acilen başka bir ilişki arayabilir. Genellikle kendilerine bakmaya bırakılma korkusuyla meşguller.

 

Bu durum esnek değildir, uyumsuzdur ve işlev bozukluğuna ve sıkıntıya neden olabilir.

Semptomlar

Bu bozukluğa sahip insanlar, kendi karar verme yeteneklerine güvenmezler ve başkalarının daha fazla aldatıldığını hissederler. Kayıp ve ayrılıktan mahvolmuş hissedebilirler ve hatta bir ilişkide kalmak için tacize uğrayabilirler. Kendilerini ve yeteneklerini küçümseyebilirler ve sıklıkla kendilerini aptal olarak adlandırabilirler . DSM-5 tarafından kataloglandığı şekliyle Diğer İşaretler ve semptomlar :

• Aşağıdakilerden beşi (veya daha fazlası) ile gösterildiği gibi, yaygın ve aşırı bir özen gösterilmesi ihtiyacı, boyun eğici ve yapışan davranışlara ve erken yetişkinlikte başlayıp çeşitli bağlamlarda ortaya çıkan ayrılık korkusuna yol açar:

• Başkalarından aşırı miktarda tavsiye ve güven almadan günlük kararlar vermede zorluk çeker.

• Başkalarının hayatının çoğu alanında sorumluluk almasına ihtiyaç duyar.

• Destek veya onay kaybı korkusu nedeniyle başkalarıyla anlaşmazlığı ifade etmekte güçlük çeker . (Not: Gerçekçi intikam korkularını içermez.)

• Kendi başına proje başlatmakta veya bir şeyler yapmakta güçlük çekiyorsa ( motivasyon veya enerji eksikliğinden ziyade muhakeme veya yeteneklerde kendine güven eksikliği nedeniyle ).

• Başkalarından beslenme ve destek elde etmek için aşırı çaba sarf eder, hoş olmayan şeyleri yapmaya gönüllü olma noktasına gelir.

• Kendine bakamama konusundaki abartılı korkular nedeniyle yalnızken rahatsız veya çaresiz hisseder.

• Yakın bir ilişki sona erdiğinde acilen bir bakım ve destek kaynağı olarak başka bir ilişki arar.

• Gerçekçi olmayan bir şekilde kendine bakmaya bırakılma korkusuyla meşgul.

 

<

© 2020 Copyright NEVZAT ASLAN - Created by SRVTYLMZ