BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
Bilişsel davranışçı terapi (BDT), olumsuz veya irrasyonel inançları sorgulayıp köklerinden sökerek işlevsiz duyguları, davranışları ve düşünceleri değiştirmeye odaklanan bir psikoterapi türüdür. "Çözüm odaklı" bir konuşma terapisi biçimi olarak kabul edilen BDT, düşüncelerin ve algıların davranışı etkilediği fikrine dayanır. Bazı durumlarda sıkıntılı hissetmek, kişinin gerçeklik algısını bozabilir. Zararlı düşünceleri tanımlamayı, gerçekliğin doğru bir şekilde tasvir edilip edilmediğini değerlendirmeyi ve eğer değilse, bunlara meydan okumak ve üstesinden gelmek için stratejiler kullanmayı amaçlamaktadır.
CBT, 1960'larda psikiyatr Aaron Beck tarafından kuruldu . CBT'nin kökleri, psikolog Albert Ellis'in beyni olan Akılcı Duygusal Davranış Terapisinde (REBT) de vardır.
CBT, çocuklar, ergenler ve yetişkinler dahil her yaştan insan için uygundur. BDT'nin majör depresif bozukluk, anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluklar ve diğerleri gibi birçok durumu ele alabileceğine dair kanıtlar artmıştır . BDT, uygulayanlar ve danisanlar arasında en çok tercih edilen bir terapi yöntemidir, çünkü belirli bir zaman aralığı olmamasına rağmen kısa bir süre, genellikle 5 ila 20 seans etkili olabilir. Araştırmalar, yüz yüze terapi seanslarına ek olarak CBT'nin Online olarak etkili bir şekilde sunulabileceğini gösteriyor.
BDT NASIL CALISIR?
BDT, çocukluk olaylarının aksine gerçek zamanlı olarak mevcut durum ve duygulara odaklanır . BDT'yi uygulayan bir klinisyen, muhtemelen kişiyi daha iyi anlamak için aile geçmişiyle ilgili olacaktır, ancak geçmiş olaylara aşırı zaman harcamayacaktır. Vurgulanan, bir kişinin anksiyete veya rahatsızlık ile sonuçlanabilecek kendi kendine söyledikleridir . Bir kişi daha sonra rasyonel endişeleri pratik olarak ele almaya ve mantıksız inançlara, ruminasyona veya felaketleştirmeye meydan okumaya teşvik edilir .
© 2020 Copyright NEVZAT ASLAN - Created by SRVTYLMZ