TRAVMA SONSARSI STRES BOZUKLUGU

Travmatik stres bozukluğu sonrası

Post- Travmatik Stres Bozukluğu ( TSSB ) ölüm ya da ciddi fiziksel zarar meydana geldi veya tehdit edildiği bir etkinliğe ya da çile maruz kaldıktan sonra gelişebilir bir travma ve strese bağlı bir hastalıktır. Bozukluktan muzdarip insanlar arasında askeri birlikler, kurtarma görevlileri ve ateş etme, bombalama, şiddet ve tecavüzden sağ kalanlar bulunur. Mağdurların aile üyeleri de dolaylı travma yoluyla bozukluğu geliştirebilirler .

TSSB, yaklaşık 8 milyon Amerikalı yetişkini etkiler ve çocukluk dahil her yaşta ortaya çıkabilir . Kadınların bu bozukluğu geliştirme olasılığı erkeklerden daha fazladır ve ailelerde ortaya çıkabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. TSSB'ye sıklıkla depresyon , madde kullanım bozukluğu ve anksiyete bozuklukları eşlik eder . Diğer durumlar uygun şekilde teşhis edilip tedavi edildiğinde, başarılı tedavi olasılığı artar.

Semptomlar maruz kaldıktan hemen sonra geliştiğinde ve bir aya kadar devam ettiğinde, durum akut stres bozukluğu olarak adlandırılabilir. Maruz kalmayı takiben stres semptomları bir aydan fazla sürdüğünde TSSB teşhis edilir. Travmanın başlangıcından altı ay veya daha uzun süre sonra semptomlar ortaya çıkarsa, TSSB'nin gecikmiş ifadesi ortaya çıkabilir.

Vietnam gazilerinin kabaca yüzde 30'u PTSD geliştirdi. Bozukluk aynı zamanda Körfez Savaşı gazilerinin yüzde 10'unda, Afganistan savaşı gazilerinin yaklaşık yüzde 6 ila 11'inde ve Irak savaşı gazilerinin yaklaşık yüzde 12 ila 20'sinde tespit edildi. Gaziler için, savaşla ilgili faktörler TSSB ve diğer ruh sağlığı sorunları riskini daha da artırabilir. Bunlar emektarın savaştaki rolünü, savaşın etrafındaki siyaseti , nerede savaşıldığı ve karşı karşıya olduğu düşmanın türünü içerir. Orduda TSSB'nin bir başka nedeni askeri cinselorduda meydana gelen travma (MST) veya cinsel taciz veya saldırı. MST erkeklerin ve kadınların başına gelir ve barış, eğitim veya savaş sırasında ortaya çıkabilir. VA sağlık hizmetlerini kullanan gaziler arasında, kadınların yaklaşık yüzde 23'ü ordudayken cinsel saldırıya uğradığını , kadınların yüzde 55'i ve erkeklerin yüzde 38'i ordudayken cinsel tacize uğradığını bildirdi .

Semptomlar

TSSB'li birçok insan , özellikle travmayı anımsatan olaylara veya nesnelere maruz kaldıklarında , travmatik olayın yönlerini yeniden deneyimleme eğilimindedir . Olayın yıldönümleri ve kişi, yer veya durumdaki benzerlikler semptomları tetikleyebilir. TSSB'si olan insanlar, müdahaleci anılar veya geri dönüşler, duygusal uyuşukluk, uyku bozuklukları, kaygı , yoğun suçluluk , üzüntü, sinirlilik, öfke patlamaları ve disosiyatif deneyimler yaşarlar. TSSB'li birçok kişi, onlara çileyi hatırlatan durumlardan kaçınmaya çalışabilir. Semptomlar bir aydan fazla sürdüğünde, bir TSSB tanısı konuyla ilgili olabilir.

Travmatik olayı yeniden yaşamakla ilişkili semptomlar:

• Olayla ilgili kötü rüyalar veya üzücü anılar yaşamak

• Olayın gerçekten yeniden oluyormuş gibi davranması veya hissetmesi (geri dönüşler olarak bilinir)

• Dissosiyatif reaksiyonlar veya mevcut çevreye dair farkındalık kaybı

• Olay hatırlatıldığında yoğun duygular yaşamak

• Olay hatırlatıldığında yoğun fiziksel hislere sahip olmak (kalp atışını hızlandırır veya kaçırır, terleme, nefes almada güçlük, baygınlık hissi, kontrol kaybı hissetme)

Travmatik olayı hatırlatmaktan kaçınma ile ilgili semptomlar:

• Olayla ilgili düşüncelerden, konuşmalardan veya duygulardan kaçınmak

• Olayla ilişkili insanlardan, faaliyetlerden veya yerlerden kaçınmak

Düşünce veya ruh halindeki olumsuz değişikliklerle ilgili semptomlar:

• Orijinal travmanın önemli bir bölümünü hatırlamakta güçlük çekmek

• Uyuşmuş veya bir şeylerden kopmuş hissetmek

• Sosyal aktivitelere ilgi eksikliği

• Olumlu ruh hallerini deneyimleyememe

• Gelecekle ilgili karamsarlık

Uyarılma ve tepkime belirtileri:

• Uykuya dalma veya uykuda kalma gibi uyku güçlükleri

• Sinirlilik ve öfke patlamaları

• Konsantrasyon zorluğu

• Kolayca ürkme hissi

• Aşırı Farkındalık (hipervijilans)

Duyarsızlaşma (kişinin vücuduna ve düşüncelerine / duygularına gözlemci gibi hissetme) veya derealizasyon (çevrenin gerçekliğini yaşama) ile ilgili diğer belirtiler de bazı kişiler için mevcut olabilir.

<

© 2020 Copyright NEVZAT ASLAN - Created by SRVTYLMZ